7 okt - NYHET

Mänskliga rättigheter bland flyktingar som kommer till Sverige

Rebaz är en av många som hoppas på positivt besked från Migrationsverket.

För ett och ett halv år sedan kom Rebaz till Sverige från Kurdistan. Den första tiden bodde han i Hallstavik, det var vinter och det var mörkt. Nu, sedan några veckor tillbaka, bor han på ett asylboende i Farsta Strand, tillsammans med 500 andra som också väntar på besked.

IMG_1179

Väntan kan bli lång, men på asylboendet genomförs en mängd aktiviteter, både för barn och vuxna. En gång i veckan försöker Rebaz lära sig att spela gitarr. Artisten Marit Bergman är en av många volontärer som delar med sig av sin kunskap. Hon har lånat ut en gitarr till Rebaz, så att han kan träna ackord mellan deras träffar. Han har också skrivit en egen text, som Marit tonsatt.

För flera år sedan förlorade Rebaz sina båda ben i en bombattack. Den rullstol han hade i Kurdistan var svår att ta sig runt med. I Sverige har han fått en ny modernare som fungerar, han har också fått en rullstol som han kan använda när han spelar basket. Nyligen blev han rekryterad till Nackas rullstolsbasket.Han säger att han sätter sitt hopp till Sverige och hoppas på en framtid som lärare eller it-tekniker.

I boken Mod utan gränser hittar han människorättsaktivister från hela världen. Han tycker att det är viktiga frågor och har själv kämpar för de handikappades rättigheter. Det arbetet vill han fortsätta med i Sverige.